Szavazzon, hogy borsodi lehessen az ország legszebb erdeje

Megosztás

Az Agrárminisztérium keresi Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét. A 22 héten át zajló szavazás résztvevői nyereményjátékban vehetnek részt, amelyen ajándékcsomagokat nyerhetnek.

Az Agrárminisztérium 2023. február 11-én induló sorozatában a közönség dönti el, hogy melyik zöld terület a legszebb, ezek közül hetente bemutatnak egy-egy állami erdőgazdaságot. Ezen a héten az Északerdő Zrt. csodás természeti kincseire került sor, ahol a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton és a Zsófia-kilátón kívül számos gyönyörű helyszínt mutatnak be.

Itt van például Dante pokla, vagy Udvar-kő néven ismert természeti képződmény egy barlang mennyezetének beomlásával keletkezett. A 18 méteres mélységből feltekintve egészen unikális látvány, ahogy a térségre jellemző bükkfák kupolaként magasodnak az ember felé. A még ma is aktív víznyelőben egészen különleges éghajlati viszonyok uralkodnak.

Kerek-kő (Fotó: Agrárminisztérium)

A bekénypusztai mini tanösvény a Kisgyőrtől alig néhány kilométerre levő Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház kertjében, mintegy 8 000 négyzetméteres udvaron kapott helyet. Testközelből megismerhető például a mész- és a faszénégetés mestersége, s a magaslesen ülve bepillantás nyílik a vadászok életébe is. A ligetbe ma már különlegesnek számító almaféléket telepítettek, így támogatva az ősi magyar gyümölcsfajták fajtamentő programját is.

A Zempléni-hegység egyik legszebb panorámája a Háromhutától északra levő, az Országos Kéktúra mentén található Kerek-kőről nyílik elénk. A völgy felé kiugró sziklatömb nevét onnan kapta, hogy szinte teljes körpanorámában láthatóak a környék völgyekkel szabdalt hegyvidékének meredek csúcsai. A sziklabástyát az utolsó jégkorszak fagyási és olvadási fázisai faragták ki. A kőzetrepedésekbe beszivárgott víz megfagyott és apránként bontotta vissza a hatalmas tömböket.

Ne feledkezzünk meg a Varbó községtől mindössze néhány kilométerre található Andó-kútról se, (régebbi nevén Lenke-forrás) amely a Bükk-hegység egyik legnépszerűbb pihenőhelye. Az öreg bükkök által körülvett, csendes, idilli völgybe kisvasúttal, turistaútvonalon, tanösvényen is el lehet jutni.

Az Aggteleki-karszt háborítatlan szegletében, a vadregényes erdőkkel övezett Szelcepusztán, távol a települések zajától a csendet csak madárdal, és a fák susogása töri meg.

Szavazni az adott helyszín képére való like reakció gomb használatával lehet az alábbi bejegyzésnél:

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek